Yacht > Články > Historie >

JAMES COOK |Za tranzitem Venuše

02.08.2024 |
Historie

První výprava slavného britského mořeplavce měla dva cíle: pozorování přechodu Venuše přes sluneční kotouč a pátrání po tajemném jižním kontinentu. Astronomická měření nevyšla podle očekávání.

Objevitelská cesta Jamese Cooka byla společným podnikem válečného námořnictva a vědecké Královské společnosti. Cook dostal rozkazy ve dvou obálkách. Obě byly označené jako tajné. První se zabývala samotným astronomickým pozorováním. Bylo ho třeba provést z ostrova Tahiti. Druhá obálka popisovala, co má Cook dělat dál. Podle Admirality měl zamířit přímo na jih. Účelem bylo hledat tajemný jižní kontinent Terra Australis Incognita. Následně měl Cook změnit kurz na západ k Novému Zélandu. Od jeho břehů už si mohl zvolit zpáteční cestu podle vlastního uvážení. Admiralita už věděla o severním pobřeží Austrálie, za Cookových časů označovaném jako Nové Holandsko. Znala i Tasmánii, zvanou tehdy Van Diemenova země. Považovala je  však za součást jedné pevniny. O jejím tvaru a velikosti neměla představu. Cookovy instrukce ani jednu z těchto dvou zemí nezmiňovaly.

Celý článek z historie najdete ve vydání YACHT 7-8/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena